Ιατρικό Peeling

Το ιατρικό ή χημικό peeling είναι μία ιατρική διαδικασία, που χρησιμοποιεί χημικές ενώσεις όξινης φύσης, για την ασφαλή αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, με σκοπό την αναγέννηση  και αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Η ποσότητα του αφαιρούμενου δέρματος εξαρτάται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, την ισχύ του προϊόντος αλλά και  από τον χρόνο της εφαρμογής.

Είδη ιατρικού/χημικού peeling

Τα ιατρικά/χημικά peelings συνήθως κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με το βάθος που διεισδύουν. Οι βασικές κατηγορίες, για τις οποίες θα σας ενημερώσει εκτενώς ο δερματολόγος σας, είναι οι εξής:

Επιφανειακά Peelings: Mε τη χρήση τους αφαιρείται το επιφανειακό στρώμα του δέρματος ή η επιδερμική στιβάδα. Η χρήση τους είναι πολύ συνηθισμένη και αυτού του είδους τα peeling συνήθως περιέχουν κάποιο τύπο υδροξυοξέος, γνωστό για τις απολεπιστικές του ιδιότητες, όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα του προσώπου. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση χρησιμοποιούνται συνδυασμοί διαφορετικών υδροξυοξέων.

Είναι ιδανικά για τη βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά προβλήματα, όπως η ξηροδερμία, η φωτογήρανση, τα ήπια σημάδια από την ακμή και τις δυσχρωμίες στην περιοχή του προσώπου.

Μεσαία Peelings: Με τα μεσαία peelings αφαιρούνται ταυτόχρονα τα επιφανειακά μαζί με τα ανώτερα στρώματα επιδερμίδας. Τα συγκεκριμένα peelings μειώνουν τις ρυτίδες μεσαίου βάθους, τις πιο βαθιές ουλές ακμής και κάποια προβλήματα έντονης μελάγχρωσης.

Βαθιά Peelings: Πρόκειται για τα peelings που εκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται από έμπειρο δερματολόγο καθώς η μη σωστή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία του δέρματος. Θεωρείται ιδανική λύση για τις βαθιές ρυτίδες.

Ανεξάρτητα από ποιο peeling θα εφαρμόσετε τελικά στο πρόσωπό σας, το αποτέλεσμα είναι η ανανεωμένη επιδερμίδα. Για σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως π.χ ουλές ακμής, ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει τον συνδυασμό των peelings με άλλες θεραπείες νέο-κολλαγονογένεσης (π.χ micro-needling, PRP) για να έχετε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Η εφαρμογή των χημικών/ιατρικών peelings ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Συνήθως, πριν την εφαρμογή στο δερματολογικό ιατρείο σας, θα σας ζητηθεί να αποφύγετε αλλαγές στην καθιερωμένη φροντίδα του προσώπου σας (1 με 2 εβδομάδες πριν, αλλά και μετά την εφαρμογή του peeling). Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για αυτό δεν πρέπει να αμελείτε την καθημερινή αντηλιακή προστασία. Αμέσως μετά την εφαρμογή του peeling, ο γιατρός θα σας συστήσει και εξειδικευμένες αναπλαστικές κρέμες, με σκοπό να υποχωρήσει πλήρως κάθε πιθανός ερεθισμός.

Mπορούν όλοι να κάνουν ιατρικά/χημικά peelings;

Αυτή είναι απόφαση του δερματολόγου σας, καθώς δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για όλα τα συγκεκριμένα peelings. Ο δερματολόγος θα δει το ιστορικό σας, θα εξετάσει την κατάσταση του δέρματος σας, θα λάβει υπ’όψιν αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και θα αποφασίσει για την καταλληλόλητα ή μη.

Γενικά πάντως, σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν επιφανειακά peelings, καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εκτός από πιθανή αλλεργία σε μια από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται. Οι ασθενείς με ιστορικό λεύκης, ψωρίασης, σκληροδερμίας και υπετροφικών ουλών, δεν επιτρέπεται να κάνουν μεσαία ή βαθιά peelings. Στη διαδικασία δεν μπορούν επίσης να υποβληθούν οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!