Μικροβιολογικό – Κυτταρολογικό

Η Μικροβιολογία αποτελεί κλάδο της Ιατρικής και της Βιολογίας, που επικεντρώνεται στη μελέτη αυτών των μικροοργανισμών, στις διαφορετικές στους ιδιότητες, καθώς και στις κλινικές εφαρμογές τους. Στόχος του Τμήματος είναι να καλύψει με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, όλες τις μικροβιολογικές αναλύσεις και καλλιέργειες.

Η συνεχής ιατρική ενημέρωση, η εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και ο άριστος εργαστηριακός εξοπλισμός εξασφαλίζουν αξιόπιστα αποτελέσματα, τόσο σε απλά περιστατικά όσο και σε δυσκολότερα νοσοκομειακού επιπέδου.

Στο Μικροβιολογικό εργαστήριο εκτελούνται τόσο άμεσες μικροβιολογικές εξετάσεις (γενική ούρων, γενική και παρασιτολογική κοπράνων) όσο και καλλιέργειες βιολογικών υγρών (καλλιέργεια ούρων, κολπικού επιχρίσματος, σπέρματος, ωτικού εκκρίματος, ρινικού εκκρίματος, φαρυγγικού επιχρίσματος, ουρηθρικού εκκρίματος, πτυέλων, κοπράνων, προστατικού υγρού, ονύχων) και δοκιμή ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα), που μπορούν να λειτουργήσουν είτε προληπτικά, για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης, είτε ως μέσο παρακολούθησης κάποιας επιδημίας καθόσον η έγκαιρη ανίχνευση σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση των μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν μία λοίμωξη και η επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία της λοίμωξης.

Επίσης στα Κέντρα μας διενεργούνται Τest Παπανικολάου (Test Pap), μία εξέταση που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το δείγμα του Test Pap  εξετάζεται από ειδικό ιατρό (κυτταρολόγο),  για να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, ανώμαλα κύτταρα π.χ. κύτταρα που εμφανίζουν λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!