Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για την διερεύνηση των παθήσεων του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού. Πραγματοποιείται με το κολονοσκόπιο, έναν μακρύ ελαστικό σωλήνα,διαμέτρου μερικών χιλιοστών, που εισέρχεται από τον πρωκτό και ελέγχει το βλεννογόνο μέσω μιας κάμερας με φώς που διαθέτει στο άκρο του. Η εξέταση επιτρέπει  το γιατρό να δει και να διαγνώσει την φλεγμονή των ιστών, την ανάπτυξη πολυπόδων, τα έλκη και οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση. Η κολονοσκόπηση αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη εξέταση ρουτίνας, που μπορεί να προλάβει εύκολα, άμεσα και αποτελεσματικά, δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία και εν τέλει να σώσει ζωές.

Η κολονοσκόπηση δεν είναι επώδυνη και πραγματοποιείται με μέθη ή με νάρκωση. Ο χρόνος μίας απλής διαγνωστικής κολονοσκόπησης είναι συνήθως 30-45 λεπτά, ωστόσο, είναι δυνατόν να διαρκέσει περισσότερο χρόνο ανάλογα με τα ευρήματα. Ο ασθενής θα πρέπει να περάσει μία διαδικασία σωστού καθαρισμού του εντέρου πριν την εξέταση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου, που περιλαμβάνει ειδική διατροφή και την πόση ειδικού σκευάσματος που προκαλεί υδαρή διάρροια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης αυτής είναι η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κακοήθεια στο παχύ έντερο είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο και η 3η συχνότερη κακοήθεια, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!