Αυξητική Στήθους

Η αυξητική στήθους κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επέμβαση απευθύνεται σε όσες γυναίκες επιθυμούν να αυξήσουν τους μικρούς μαστούς τους, αλλά και σε γυναίκες που μετά την εγκυμοσύνη ή τις μεγάλες αλλαγές βάρους έχουν χάσει το γέμισμα του πάνω μέρους των μαστών. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ένα σφριγηλό και πλούσιο στήθος που επηρεάζει θετικά την ψυχολογία της γυναίκας και τονώνει την αυτοπεποίθησή της.

Γενικά για την αυξητική στήθους

Ο πιο συνηθισμένος και διαδεδομένους τρόπος  για την αύξηση στήθους είναι τα εμφυτεύματα σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού. Τα ενθέματα αυτά έχουν περίβλημα από σιλικόνη και περιεχόμενο τζέλ σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό. Τα εμφυτεύματα είναι υλικά που χρησιμοποιούνται για δεκαετίες, είναι απόλυτα ασφαλή και φέρουν την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην πλαστική χειρουργική έχουν αναδείξει και την αυξητική στήθους με την αυτόλογη μεταφορά λίπους, δηλαδή την χρήση λίπους από την ίδια την ασθενή. Η επιτυχία αυτής της μεθόδου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το ποσοστό απορρόφησης του λίπους, το ενδεχόμενο ασυμμετρίας, λόγω του ευμετάβλητου υλικού κ.α. Η μέθοδος αυτή πάντως θεωρείται ιδανική για τη διόρθωση μικρών προβλημάτων των μαστών.

Πριν από την επέμβαση ο γιατρός θα πρέπει να καθορίσει τη θέση της  τομής (γύρω από τη θηλή, στο κάτω μέρος του μαστού ή στη μασχάλη) και τη θέση της θήκης για την υποδοχή του ενθέματος σιλικόνης (πίσω από τον μυ, πίσω από το κάλυμμα του μυός που ονομάζεται περιτονία ή πίσω από τον μαζικό αδένα μαστό). Επίσης, θα πρέπει να προαποφασιστεί και το είδος αλλά και το μέγεθος των ενθεμάτων της σιλικόνης που θα χρησιμοποιηθούν. Το προτεινόμενο μέγεθος για την αύξηση στήθους έγκειται στην επιθυμία της ασθενούς, αφού όμως ληφθούν υπόψη και τα ανατομικά χαρακτηριστικά της.

Η  αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης

Η αυξητική στήθους με τη χρήση εμφυτευμάτων σιλικόνης είναι μια σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία. Πραγματοποιείται σε νοσοκομείο/κλινική, συνήθως κατόπιν γενικής αναισθησίας και η μέση διάρκειά της είναι περίπου μία ώρα. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά ενδέχεται να της ζητηθεί να διανυκτερεύσει για ένα βράδυ.

Αν υπάρξει πόνος αμέσως μετά την επέμβαση, παρέχονται παυσίπονα και αναλγητικά. Τις πρώτες ημέρες η ασθενής δεν θα μπορεί να κάνει μπάνιο παρά μόνο να πλένεται τοπικά για να μην έρθει σε επαφή το στήθος με το νερό. Θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις κινήσεις της, ενώ η επιστροφή στις συμβατικές δραστηριότητες πρόκειται να γίνει μετά από περίπου 15 ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ασθενή να είναι απόλυτα συνεπής με τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα δώσει ο πλαστικός χειρουργός.

Οι πιθανές επιπλοκές

Πρόκειται για τις ίδιες πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε χειρουργική επέμβαση, δηλαδή:

  • Αιμορραγία
  • Φλεγμονή
  • Δημιουργία σκληρής “κάψας” γύρω από τα εμφυτεύματα σιλικόνης. Αυτή είναι μια αντίδραση του οργανισμού που αναγνωρίζει το ξένο σώμα κάτω από το δέρμα και  δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη, την κάψα για να το απομονώσει. Αυτή η σπάνια επιπλοκή αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, με την επανατοποθέτηση των εμφυτευμάτων σιλικόνης.

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected !!